Deset godina od privatizacije

Na aukciji je izlicitirana cena od 672.511 evra za kupovinu 70% vrednosti kapitala.  U prostorijama firme još čuvamo flašu šampanjca kojim smo nakon aukcije proslavili pobedu, koja je u to vreme mnogima delovala kao „Pirova“.

Izlicitirani iznos je Konzorcijum u celosti uplatio na račun Agencije za privatizaciju u naredne 4 godine, nakon čega su zaposleni i zvanično postali vlasnici firme. Sa izdacima za otkup besplatno stečenih udela od bivših zaposlenih i raznim troškovima transakcije, ukupna vrednost izvršenog ulaganja (bez iznosa obaveznog investiranja) premašila je sadašnjih milion evra. Za firmu koja (u to vreme) nije imala nikakvu nepokretnu imovinu, ovo je bila verovatno najviše plaćena cena u celokupnom toku privatizacije u Srbiji.  

Bila je to i jedna od retkih uspešnih privatizacija u kojoj su učestvovali zaposleni. U većini drugih slučajeva, iz raznih razloga, a najčešće zbog nesloge, privatizacije su kasnije  bivale poništene. Kada se ima u vidu da je datum aukcije pao na sam početak ekonomske krize, ovaj uspeh dobija dodatne dimenzije.

Deset godina je brzo prošlo, a danas je firma u svakom pogledu još uspešnija. Ukupan kapital poseduje 16 zaposlenih, od kojih su velika većina bili članovi Konzorcijuma.